0224_Kerry_Ohmsk_05_web_top
Subtitle
Subtitle-2
Subtitle-3
Subtitle-4

Hvad er ohmsk opvarmning?

Ved ohmsk opvarmning fra Emmepiemme sættes strøm direkte til fødevaren som opvarmes ved den modstand, der skabes når strømmen løber gennem produktet. Det er dermed fødevarens (mediets) egen ledningsevne, der skaber en energieffektiv, hurtig og præcis opvarmning.

En minimal – men tilstrækkelig varmebehandling – er skånsom over for produktet og giver en mere ensartet konsistens, samt bedre smag og aroma i det varmebehandlede produkt.

topfoto_ohmsk med logo

Det siger kunderne

Finn Frost, Area Manager hos Kerry Ingredients & Flavours, fortæller her om de fordele, der er ved ohmsk opvarmning, og det udbytte, de har opnået.

 

”Modsat vores tidligere processer undgår vi med ohmsk opvarmning at få vand tilsat produktet under processen. Desuden oplever vi ingen omslag, men blot en præcis og stabil proces. Derfor er det muligt for os at fjerne en tank og en pumpe fra vores streng, som optimerer vores arbejdsgange og sparer os for 1 time af vores CIP. En ekstra bonus for os er at det taler ind i vores målsætning om en mere bæredygtig produktion”

Kontakt

Hvis du ønsker at høre mere om ohmsk opvarmning fra Emmepiemme, så tag fat i Philip eller Martin.
PEA_1000x1000
Philip Ellegaard Andersen
Area Sales Manager - Food & Beverage DK
MKP_633x633
Martin Kjældgaard Pedersen
Product & Field Service Manager
0224_Web_USP_top_480px_ikon1 1

Forbedring af produktet

Ohmsk opvarmning har mange fordele, blandt andet:

  • Hurtig og ensartet opvarmning
  • Fødevarernes kvalitet, ernæringsværdi og smag bevares - duft/smag kan i visse tilfælde forbedres
  • Minimale temperatursvingninger - temperaturen kan styres med 0,1-0,3°C nøjagtighed
  • Skånsom behandling - ingen overopvarmning er nødvendigt
  • Minimal påbrændingsrisiko - ingen varme overflader
  • Yderst langsom opbygning af fouling - ingen varme overflader og ingen overopvarmning
  • Denaturering mindskes
  • Mindre mekanisk påvirkning
0224_Web_USP_top_480px2 3

Forbedring af driften

  • Energieffektiv - 96% af energien tilgår produktet
  • Hurtig opvarmning
  • Driftstemperatur oprettes, så snart det første produkt er ved den sidste temperatursensor
  • Hurtig afkøling - energien samt varmetilsætningen er væk, så snart der slukkes for strømmen
  • Præcis opvarmning - temperaturhævningen tilpasses specifikt til hvert applikatorrør
  • Homogen opvarmning - energien fordeles ligeligt over hele produktfladen i applikatorrørerne med det samme
  • Mindre behov for rengøring, kortere CIP-tider og længere produktionstid
  • Kan opvarme store partikler - samme anlæg uanset produkt-sammensætning
  • Trykstabilt
  • Udsving helt ned 0,1 bar
0224_Web_USP_top_480px 3

Bidrager til bæredygtighedsmål

  • CO2-neutral drift - forudsat grøn strøm anvendes
  • Ingen energitab ved driftstop pga. omløb/vedligehold af kedeltemperatur
  • Ved at investere i et ohmsk anlæg reducerer du Scope 2 (CSRD report)

Erfaringer fra Teknologisk institut

Christian Vestergaard, seniorkonsulent for fødevaresikkerhed & kvalitet hos Teknologisk institut fortæller her om deres erfaringer med ohmsk opvarning.

 

Han nævner blandt andet energieffektivitet som en meget vigtig parameter. Virkningsgraden af ohmsk opvarmning er ca. den dobbelte af den, man typisk finder i traditionelle opvarmningsanlæg, hvor man afbrænder fossiler og genererer damp til opvarmning.

 

Derudover påpeger han, at metoden er skånsom da man hurtigt kan øge temperaturen, hvormed den termiske belastning på produktet vil være lavere end ved konventionel opvarmning, hvor man har varme gradienter.

 

Metoden er desuden volumetrisk, hvilket vil sige, at hele produktet bliver opvarmet samtidigt og meget hurtigt, så der er ikke nogen varme gradienter, og dermed får man heller ingen påbrændinger. Det giver samlet set en bedre produktkvalitet.

Anvendelsesområder

Ohmsk opvarmning er en veldokumenteret teknologi og har en lang række anvendelsesmuligheder:

  • Opvarmning af flydende og halvflydende (pumpbare) fødevarer for eksempel supper, gryderetter, skivet frugt i sirup, saucer og juice m.v.
  • Behandling af proteinholdige fødevarer, der har en tendens til at denaturere og koagulere (brænde på), når de varmebehandles.
  • Juicer og saft kan elektroopvarmes hurtig og skånsomt for at bibeholde smag og aroma.
  • Processer såsom blanchering, optøning, gæring, skrælning, dehydrering og ekstraktion.
Skærmbillede 2024-03-12 kl. 14.58.01

Om Emmepiemme

Emmepiemme har opfundet og fremstiller anlæg til Ohmsk opvarmning og tilbyder forskellige typer af installationer og tekniske løsninger for at sikre en pålidelig og effektiv proces.

 

Emmepiemme srl er verdens førende producent inden for ohmsk opvarmningsteknologi og producerer en lang række anlæg til fødevareindustrien og andre områder.

 

Emmepiemme Ohmsk opvarmning er resultatet af et forskningsprojekt påbegyndt i 1993, hvilket resulterede i et meget pålideligt varmesystem med en bred anvendelse.

 

Læs mere om Emmepiemme her >>

emmepiemme_1000x1000
Kontakt

Kontakt en specialist

Tag fat i os, hvis du ønsker at høre mere om ohmsk opvarmning. Vi står klar til at hjælpe og rådgive.

 

 

Jens Christian Jeppe