0224_Kerry_Ohmsk_05_web_top
0224_Web_USP_top_480px
0224_Web_USP_top_480px2
0224_Web_USP_top_480px3
0224_Web_USP_top_480px4

Hvad er ohmsk opvarmning?

Ohmsk opvarmning fra Emmepiemme er en avanceret termisk behandling, hvor fødevarer fungerer som en elektrisk modstand, og dermed opvarmes ved at lede elektricitet gennem det.

 

Elektrisk energi spredes til varme, hvilket resulterer i en hurtig og ensartet opvarmning.

 

Ohmsk opvarmning kan bruges til opvarmning af flydende fødevarer, der indeholder store partikler, såsom supper, gryderetter, skivet frugt i sirup, saucer og andre varmefølsomme væsker.

topfoto_ohmsk med logo

Det siger kunderne

Finn Frost, Area Manager hos Kerry Ingredients & Flavours, fortæller her om de fordele, der er ved ohmsk opvarmning, og det udbytte, de har opnået.

 

Han fortæller blandt andet, at der ikke kommer vand i produktet og forstyrrelser i systemet pga. damp, der påvirker viskositeten, som der gør ved traditionelle opvarmningsmetoder.

 

Desuden kører systemet så stabilt, at de overvejer at fjerne den buffertank, der er på deres streng inden tårnene. Hermed vil du kunne spare en tank og en pumpe, som de så derfor heller ikke vil have nogen vedligeholdelse og rengøring på.

 

Sidst, men ikke mindst, har de i Kerry nogle klare mål om, at de skal forbedre deres bæredygtighed, og her er ohmsk opvarmning et klart skridt i den rigtige retning.

Kontakt

Hvis du ønsker at høre mere om ohmsk opvarmning fra Emmepiemme, så tag fat i Philip eller Martin.
PEA_1000x1000
Philip Ellegaard Andersen
Area Sales Manager Food & Beverage
MKP_633x633
Martin Kjældgaard Pedersen
Product Manager
0224_Web_USP_top_480px_ikon1 1

Forbedring af produktet

Ohmsk opvarmning har mange fordele, blandt andet:

  • Hurtig og ensartet opvarmning
  • Fødevarernes kvalitet, ernæringsværdi og smag bevares - duft/smag kan i visse tilfælde forbedres
  • Minimale temperatursvingninger - temperaturen kan styres med 0,1-0,3°C nøjagtighed
  • Skånsom behandling - ingen overopvarmning er nødvendigt
  • Minimal påbrændingsrisiko - ingen varme overflader
  • Yderst langsom opbygning af fouling - ingen varme overflader og ingen overopvarmning
  • Denaturering mindskes
  • Mindre mekanisk påvirkning
0224_Web_USP_top_480px2 3

Forbedring af driften

  • Energieffektiv - 96% af energien tilgår produktet
  • Hurtig opvarmning
  • Driftstemperatur oprettes, så snart det første produkt er ved den sidste temperatursensor
  • Hurtig afkøling - energien samt varmetilsætningen er væk, så snart der slukkes for strømmen
  • Præcis opvarmning - temperaturhævningen tilpasses specifikt til hvert applikatorrør
  • Homogen opvarmning - energien fordeles ligeligt over hele produktfladen i applikatorrørerne med det samme
  • Mindre behov for rengøring, kortere CIP-tider og længere produktionstid
  • Kan opvarme store partikler - samme anlæg uanset produkt-sammensætning
  • Trykstabilt
  • Udsving helt ned 0,1 bar
0224_Web_USP_top_480px 3

Bidrager til bæredygtighedsmål

  • CO2-neutral drift - forudsat grøn strøm anvendes
  • Ingen energitab ved driftstop pga. omløb/vedligehold af kedeltemperatur
  • Ved at investere i et ohmsk anlæg reducerer du Scope 2 (CSRD report)

Erfaringer fra Teknologisk institut

Christian Vestergaard, seniorkonsulent for fødevaresikkerhed & kvalitet hos Teknologisk institut fortæller her om deres erfaringer med ohmsk opvarning.

 

Han nævner blandt andet energieffektivitet som en meget vigtig parameter. Virkningsgraden af ohmsk opvarmning er ca. den dobbelte af den, man typisk finder i traditionelle opvarmningsanlæg, hvor man afbrænder fossiler og genererer damp til opvarmning.

 

Derudover påpeger han, at metoden er skånsom da man hurtigt kan øge temperaturen, hvormed den termiske belastning på produktet vil være lavere end ved konventionel opvarmning, hvor man har varme gradienter.

 

Metoden er desuden volumetrisk, hvilket vil sige, at hele produktet bliver opvarmet samtidigt og meget hurtigt, så der er ikke nogen varme gradienter, og dermed får man heller ingen påbrændinger. Det giver samlet set en bedre produktkvalitet.

Anvendelsesområder

Ohmsk er en veldokumenteret teknologi med mange anvendelsesmuligheder:

  • Behandling af store partikelformige produkter - f.eks. hele og skåret frugt og grøntsager
  • Kødretter - hvor opvarmningstiderne er ca. 45 sek.
  • Behandling af sarte væsker og pastaer - f.eks. sterilisering af vegetabilske supper og puré
  • Pasteurisering af mælkeprodukter - hvor opvarmningstiden er omkring 10-15 sek.
  • Behandling af flydende produkter, såsom saft, hvor opvarmningstiden er under 1 sek.
Skærmbillede 2024-03-12 kl. 14.58.01

Om Emmepiemme

Emmepiemme har opfundet og fremstiller anlæg til Ohmsk opvarmning og tilbyder forskellige typer af installationer og tekniske løsninger for at sikre en pålidelig og effektiv proces.

 

Emmepiemme srl er verdens førende producent inden for ohmsk opvarmningsteknologi og producerer en lang række anlæg til fødevareindustrien og andre områder.

 

Emmepiemme Ohmsk opvarmning er resultatet af et forskningsprojekt påbegyndt i 1993, hvilket resulterede i et meget pålideligt varmesystem med en bred anvendelse.

 

Læs mere om Emmepiemme her >>

emmepiemme_1000x1000
Kontakt

Kontakt en specialist

Tag fat i os, hvis du ønsker at høre mere om ohmsk opvarmning. Vi står klar til at hjælpe og rådgive.

 

 

Jens Christian Jeppe