Top

Ohmsk opvarmning

Hvad er ohmsk opvarmning?

Ohmsk opvarmning er en avanceret termisk behandling, hvor fødevarer fungerer som en elektrisk modstand, og dermed opvarmes ved at lede elektricitet gennem det. Elektrisk energi spredes til varme, hvilket resulterer i en hurtig og ensartet opvarmning. Ohmsk opvarmning kaldes også elektrisk modstandsopvarmning, Joule-opvarmning eller elektro-opvarmning og kan anvendes i en lang række applikationer i fødevareindustrien.

Hvordan er ohmsk opvarmning forskellig fra konventionel termisk behandling?

Under konventionel termisk behandling, enten i dåser eller aseptiske behandlingssystemer, kan der opstå betydelig skade på produktets kvalitet på grund af langsom varmeledning og konvektionsvarmeoverførsel. Fordelen ved ohmsk opvarmning er, at ohmsk opvarmning volumetrisk opvarmer hele fødevaremassen, således at det resulterende produkt er af langt højere kvalitet end ved andre metoder. Det er muligt at behandle fødevarer med store partikler (op til 25 mm), der ville være vanskelige at behandle under anvendelse af konventionelle varmevekslere. Derudover er rengøringskravene mindre end de traditionelle varmevekslere som følge af reduceret tilsmudsning på kontaktfladen mellem materiel og produkt.

Hvilken type produkter er egnede til ohmsk opvarmning?

Ohmsk opvarmning kan bruges til opvarmning af flydende fødevarer, der indeholder store partikler, såsom supper, gryderetter, skivet frugt i sirup, saucer og andre varmefølsomme væsker. Teknologien er nyttig til behandling af proteinholdige fødevarer, der har en tendens til at denaturere og koagulere når det varmebehandles. For eksempel kan flydende æg opvarmes ohmisk i en brøkdel af et sekund uden at koagulere. Juice kan behandles for at inaktivere enzymer uden at påvirke smagen. Andre mulige anvendelser af ohmsk opvarmning omfatter blanchering, optøning, gæring, skrælning, dehydrering og ekstraktion.

Hvad er holdbarheden af ohmsk forarbejdede produkter?

Holdbarheden af ohmsk forarbejdede fødevarer er sammenlignelig med andre sterile og aseptisk forarbejdede produkter.

Er kommercielt udstyr til rådighed?

Emmepiemme, der er bosiddende i Italien, leverer udstyr i kommerciel størrelse. Oplysninger om kapacitet på kommercielt udstyr afhænger af anvendelsen. Kontakt Jacob Rosenkrands hos Alflow Scandinavia på telefon +45 7696 2130 eller e-mail jr@alflow.dk.

Er der nogen ohmsk forarbejdede kommercielle produkter tilgængelige på markedet?

I Danmark bruges ohmsk opvarmning i produktion af mejeriprodukter, heriblandt flødeost. En række anlæg overalt i verden producerer bl.a. supper og frugt. I USA er ohmsk opvarmning blevet anvendt til at producere et produkt med store partikler og lavt syreindhold, samt pasteuriseret flydende æg. Generelt kan ethvert produkt analyseres for muligheden for brug af ohmsk opvarmning.

Er ohmsk opvarmning miljøvenligt?

Ja, ohmsk opvarmning anvender kun el. Der er ingen udledning af spildstoffer på fremstillingsstedet. En kommende anvendelse af ohmsk opvarmning er frugtskrælning, der i høj grad kan reducere brugen af lud og dermed skåne miljøet.

Er ohmsk opvarmning godkendt?

Ohmsk opvarmning er godkendt i henhold til EN1935/2004 og EN10/2011, samt naturligvis også CE-mærket.

Er faciliteter til rådighed for produktudvikling, før vi investerer i ohmsk opvarmning?

Faciliteter i industriel skala er tilgængelig hos Emmepiemme. På testfaciliteterne kan der gennemføres fortrolige produktevalueringer for fødevaresikkerhed, kvalitet og holdbarhed. Emmepiemme og Alflow er ligeledes til rådighed for vejledning om produktudvikling. Kontakt Alflow Scandinavia for yderligere information.

Relaterede produkter