Top

Sådan opnåede dansk mejeri store besparelser

Følgende case er et eksempel fra mejerisektoren, men da der også kan være behov for en pumpe til skånsom pumpning i andre dele af fødevareindustrien, kan eksemplet og resultatet af casen også være interessant for andre.

Problem: Snus i vallen
Når man skal lave en ost, hælder man mælk i et stort kar og tilsætter herefter løbe. Løben gør, at osten koagulerer og bliver til ostekorn. Disse ostekorn skal så transporteres videre til osteforme.
 
Udfordringen med at pumpe på ostekorn er, at kornene er meget skrøbelige. Hvis de bliver behandlet for voldsomt, går de i stykker.

De små stykker fra ostekorn kalder man ”snus”. Snuset bliver siet fra lige før osteformen sammen med vallen.

Snuset har en langt mindre værdi end ostekornet, så hvis vi kan formindske mængden af snus, så kan mejeriet spare mange penge.

Transporten af ostekorn fra kar til osteforme vil typisk ske via en større loberotorpumpe, da man for mange år siden fandt ud af, at dette var den mest skånsomme pumpemetode.

Sidenhen er der dog kommet nye - og mere skånsomme - pumpemetoder på markedet. 

Testen
For at finde den mest skånsomme pumpe til at pumpe ostekorn med satte et større dansk mejeri sig for at teste 3 forskellige pumper - heriblandt Hyghspin-pumpen fra Jung i en særlig ostekornsversion.

Mejeriet producerer ca. 8000 ton årligt, og i testperioden, der blev afsluttet i starten af 2020, testede mejeriet de 3 bedste ostepumper på markedet. Af disse 3 pumper er Hyghspin-ostekornspumpeteknologien den mest moderne pumpeteknologi.

Resultatet
Reduktionen af snus i vallefiltratet var absolut bedst under test af Hyghspin 90E ostekornspumpen.

Mejeriet har derfor valgt at investere i en Jung Hyghspin 90E ostekornspumpe med store årlige produktbesparelser i vente.

 

Vil du vide mere?

Hvis du er interesseret i at høre mere om resultatet i testrapporten, så tag fat i Jes. 

Du kan fange ham på både telefon og mail.
 

Jes Brinch Jakobsen
Sales Engineer - Food

+45 29 17 32 30
jbj@alflow.dk